Menzis Zorgkantoor
20 november 2017
Bekijk de webversie
Beste zorg- en onderwijsbestuurders,

Op 14 november heeft Menzis een startbijeenkomst georganiseerd over het kwaliteitskader verpleeghuiszorg in relatie tot arbeidsmarktvraagstukken. Voldoende en deskundig personeel is één van de randvoorwaarden voor zorgaanbieders om te kunnen voldoen aan het kwaliteitskader. Arbeidsmarktbeleid is een instrument om dat te realiseren. Het zorgkantoor heeft daarin als inkopende partij een verantwoordelijkheid. In de startbijeenkomst stond de vraag centraal in hoeverre een specifieke, regionale arbeidsmarktaanpak voor de verpleeghuissector noodzakelijk is om nu en straks zorg van voldoende niveau te kunnen realiseren.. Door omstandigheden waren helaas een aantal instellingen verhinderd. Bijgaand treft een korte uiteenzetting van deze bijeenkomst. Insteek vanuit Menzis is om een mooi gezamenlijk traject voor de toekomst op te starten.

Met vriendelijke groeten, mede namens bovenstaande organisaties


Hans Plattel
Menzis Zorgkantoor, regio Arnhem
 
Terugkoppeling
Centraal in onze bijeenkomst stonden de vragen:
  • Hoe ontwikkelt de verpleeghuiszorg in de regio Arnhem zich?
  • Wat vraagt dit voor de implementatie van het kwaliteitskader?
  • Hoe leggen we de verbinding voor voldoende en goede menskracht in de zorg voor ouderen in onze (zorgkantoor)regio Arnhem?
  • Welke rol spelen de diverse betrokken partijen en hoe brengen we dit in krachtige verbinding met elkaar?

Zienswijze vanuit VWS
Brigitte Verhage, coördinator kwaliteit Langdurige zorg, Ministerie van VWS, gaf aan waarom dit traject zo belangrijk is en wat de zienswijze vanuit VWS hierop is. Zij benoemde nadrukkelijk dat de reden voor het opstarten van de regionale arbeidsmarkttrajecten vanuit Waardigheid en Trots het op peil houden van de kwaliteit van zorg is. Ook zonder arbeidsmarktprobleem zou een dergelijke aanpak zijn opgestart. Brigitte benoemde ook de belangrijke rol van de zorgkantoren hierin. Immers, zij zijn samen met de zorginstellingen verantwoordelijk voor de continuïteit en kwaliteit van zorg en worden als zorgkantoor mede afgerekend op de implementatie van het kwaliteitskader. Er komt op dit moment veel op de regio af; daarom is verbinding belangrijk. Brigitte geeft aan wat op hoofdlijnen de verschillende verantwoordelijkheden zijn. Wanneer het gaat om de verpleeghuiszorg, is het uitgangspunt dat arbeidsmarktvraagstukken breed worden opgepakt waar mogelijk, en smal wanneer versnelling of verdieping nodig is.  

Regionaal Actieprogramma in het kader van de tekorten
Pascalle Nijenhuis, directeur-bestuurder a.i. WZW, stond nadrukkelijk stil bij de huidige opgestarte acties. De regionale werkgeversorganisaties Zorg en Welzijn, waaronder WZW, werkt op dit moment met haar leden aan de uitvoering van regionaal Actieprogramma in het kader van de tekorten. Kijk voor meer informatie op de website van WZW. Deze regionale aanpak is de kapstok voor samenwerking en biedt een goede context om aan te sluiten en resultaten te behalen. Deze aanpak is breder dan de verpleeghuiszorg alleen maar kent al wel een eerste focus op deze deelsector.

Aanpak in de verschillende regio's
Jan Verschuren, programma Waardigheid en Trots, gaf hoe de aanpak in verschillende regio’s is vormgegeven en waartoe dit heeft geleid. Belangrijke elementen vanuit zijn presentatie waren:

  • Zorg voor een concreet plan waarin helder is vastgelegd wie wat moet doen om het regionale plan succesvol te laten zijn;
  • Focus niet alleen op de nieuwe instroom maar betrek juist de bestaande medewerkers bij de toekomstige ontwikkelingen en help ze daarbij om de daarbij behorende competenties te ontwikkelen;
  • Durf buiten bestaande structuren te denken en probeer het anders te gaan organiseren.

Kwantitatieve ontwikkelingen in de regio
Hans Plattel, Menzis Zorgkantoor, gaf een mooi beeld van de kwantitatieve ontwikkelingen in de regio en sprak wens uit om samen met betrokken partijen te komen tot de gewenste oplossing en vernieuwing. 

 
Op basis van de presentaties en het gesprek met de aanwezigen wordt het onderstaande proces gevolgd:
  • Menzis Zorgkantoor gaat samen met de gecontracteerde aanbieders en de onderwijsinstellingen in gesprek om te komen tot een gezamenlijke visie op de ontwikkelingen in de regio, de wijze van implementatie van het kwaliteitskader en de gevolgen voor de arbeidsmarktaanpak;
  • Regiozorgkantoor Menzis en WZW gaan samen in gesprek om te kijken in welke mate het Actieprogramma ‘Waard om voor te werken!’ al voldoende concrete kwalitatieve en kwantitatieve doelstellingen voor de verpleeghuiszorg bevat.
  • Waardigheid & Trots / VWS ondersteunt indien gewenst het zorgkantoor in dit proces en zal waar mogelijk verbindingen maken met bestaande initiatieven, naast het inbrengen van kennis en ervaringen uit andere regio’s.

De eerste focus voor Menzis Zorgkantoor ligt in dit geval bij de aanpak voor de verpleeghuissector. Mocht uit de analyse blijken dat andere sectoren aangesloten moeten worden, zal dat in samenspraak besloten worden.

Presentatie
Via deze link kunt u de gegeven presentatie openen.