Menzis Zorgkantoor
     
 22 mei 2017
Wordt deze e-mail niet goed weergegeven? Bekijk de webversie

 
 
Geachte heer, mevrouw,
   
Graag willen we u informeren over het gedeeltelijk intrekken van de aanpassing in de beleidslijn logeren 2017.

Zorgkantoren hebben in maart 2017 aanvullend beleid gemaakt op het landelijke inkoopkader 2017 gedaan voor logeren. Naar aanleiding dit aanvullende beleid is een discussie ontstaan met de NZa over de inhoud en de bedoeling van de beleidslijn. De inhoud en consequentie van deze discussie lichten we hieronder toe.

Risico voor de rechtmatigheid
Het huidige beleid geeft volgens de NZa een risico voor de rechtmatigheid. De zinsnede welke niet strookt met de beleidsregels van de NZa is de volgende: Er hoeft dus ook niet inhoudelijk dagbesteding geleverd te worden, de extra dagbesteding die wordt toegekend moet beschouwd worden als een financieringstoeslag vanwege de intensiteit van de zorgvraag. Het gaat hier om die situaties waarbij het zorgkantoor het logeertarief voor cliënten met intensieve zorgvragen kan aanvullen met dagbesteding. De NZa beleidsregels schrijven voor dat in deze situaties feitelijk dagbesteding geleverd moet worden. De publicatie van ZN is hierdoor strijdig met de regelgeving. 

Beleidsregel logeren NZa niet goed werkbaar
Zorgkantoren en de VGN zijn van mening dat de beleidsregel voor logeren van de NZa niet goed werkbaar is in de praktijk. We zijn van mening dat er gedurende de logeerperiode veelal niet letterlijk dagbesteding wordt geleverd, maar er eerder sprake is van een dagprogramma of daginvulling. Daarom hebben we de dagbesteding bij logeren als een aanvullende financiering willen zien in plaats van feitelijke dagbesteding. Om te voorkomen dat er ongewild bij zorgaanbieders rechtmatigheidsproblemen ontstaan passen we ons beleid op dit punt aan in afwachting van meer duidelijkheid. De overige inhoud van de publicatie in maart van dit jaar, o.a. wanneer er een logeerdag gedeclareerd mag worden, blijft van kracht.

In gesprek met de NZa
We zijn met de NZa in gesprek over een structurele oplossing. Er is met de VGN en de NZa opnieuw  veelvuldig gesproken over de bedoeling van de component dagbesteding bij het logeren. Voor alle partijen is nu helder dat we de dagbesteding bij logeren niet kunnen beschouwen als een ‘extra financiering’. Voor zorgkantoren is nu echter niet duidelijk hoe zij invulling moeten geven aan het beleid op logeren: wanneer zouden we extra dagbesteding moeten toekennen en hoe moet dit verantwoord worden? De Nza is zich op deze vraagstelling aan het beraden en heeft toegezegd hier op korte termijn op terug te komen.

Reguliere logeertarief declareren
Zorgaanbieders kunnen alleen het reguliere logeertarief declareren. We gaan er van uit dat dit integrale tarief in de meeste gevallen passend is. Voor die situaties waar dit niet zo is, vertrouwen we er op dat wij met de NZa en VGN op korte termijn met  een passende beleidslijn kunnen komen. Het is vervelend dat we lopende het jaar nog geen duidelijkheid kunnen bieden. We vragen zorgaanbieders begrip voor deze situatie. Zorgkantoren accorderen geen ophoging met dagbesteding tot er meer duidelijkheid is.
  
Met vriendelijke groet,

René Kuiphuis
teammanager Inkoop Wlz
  
 
 
   privacy | doorsturen